Tartós foghiány okozta problémák

Tartós foghiány okozta problémák

Ha nem figyelünk oda az ínyünk, fogsorunk állapotára, és nem megyünk fogorvoshoz, amikor szükség lenne rá, akkor a fogszuvasodás, fogkőlerakódás, fogínysorvadás tünetei is jelentkezhetnek. Ha a helyzet tovább súlyosodik, akkor foghiány is kialakulhat, ami rengeteg negatív következménnyel jár.

Rágási és hangképzési nehézségek

Amennyiben valamelyik oldalsó rágófogtól kell búcsút venni, akkor az nagymértékben megnehezíti az evést, hiszen a falatképzési folyamatban kevesebb fog tud közreműködni. Ez azt eredményezheti, hogy az ebéd vagy a vacsora elfogyasztása több időt vesz igénybe, mert az ételt el kell irányítani a hiányzó fog helyéről. Mivel a környező fogak nagyobb terhelést kapnak, mint korábban, ezért azok könnyen túlterhelődhetnek. Ha a fogorvosnak az egyik frontfogat kell kihúznia, akkor a foghiány a hangképzésben is nehézséget okozhat. Nem véletlen tehát, hogy sokan azonnal felkeresnek egy fogászatot, ahol rövid időn belül el tudják végezni az implantációt. Az azonnali implantátum Győr városában a fogeltávolítást követő 2 napon belül kerülhet beültetésre a legkorábban.

Foghiány okozta elváltozások a szájüregben

Ha a páciens csak foghúzást kér, és egy-két év elteltével sem tart igényt a fogpótlásra, akkor a hosszasan fennálló foghiány a meglévő, egészséges fogakban is jelentős mértékű elváltozásokat okozhat. Mivel a szervezet megpróbálja javítani a rágási, hangképzési folyamatokat, ezért a fogak hajlamossá válnak arra, hogy „elvándoroljanak”, illetve meghosszabbodjanak. Ez hosszútávon azt eredményezi, hogy a fogak elmozdulnak, bedőlnek vagy pedig megnőnek a hiány irányába, a gyökérzet pedig elveszíti a stabilitását. A megfelelő fogászati kezelés igénybevétele nélkül a foghiány a többi fog elvesztését okozhatja.