kertépítés

A kertépítés legkedveltebb növénye

A hazai kertépítés leggyakrabban és legnagyobb tömegben használt növénye a fű, illetve a fűfélék társulása, amit összefüggően gyepnek, vagy pázsitnak nevezünk. A díszkertjeink 70%-a gyepes felület, tehát itt nem csak a kertépítő szakma által tervezett és preferált növényről van szó, hanem a kerttulajdonosok által is nagyon kedvelt megoldásról.

Többféleképpen is lehet létrehozni gyepet, illetve pázsitot. A leggyakrabban alkalmazott technológiák kertépítés munkái során a gyepszőnyegezés, illetve gyeptéglázás, valamint a fűmagvetéses technológiák, amely a szórt magvetés, illetve a hidrovetés. A jó marketing és a vitathatatlan ár-érték arány miatt a kész gyepes technológiák népszerűbbek manapság. Ennek azonban még egy fontos oka körvonalazódik, ami a minőségre való igény mellett, az időhiány. Annak az időnek és energiának a megtakarítása ezzel a kész megoldással, amit nem kell ráfordítani a magvetéses technológia után hosszú hónapokig tartó nevelésére. Az egész kertépítés szempontjaira jellemző módon a kockázatmentesség is szerephez jut.

A mostanában egyre inkább elterjedőben lévő kertépítési stílus elterjedése is fokozottan megnövelte a füves területek létrehozását. Ez a kertépítési stílus a szabadidő kert. Ennek jellemzői a könnyen fenntarthatóság és a kis anyagi igény mellett a különböző szabadidő tevékenységek művelése a kertben. Ilyenek szabadidő tevékenységek lehetnek a foci és egyéb játékok a kertben, a grillező. Ezek elősegítése érdekében a dísznövények a kertépítés során a szélekre rendeződnek, és a köztes területeket a gyep foglalhatja el.

A kertépítés legkedveltebb növényének azonban igényei vannak, amelyek közül a legismertebb és legkézenfekvőbb az öntözővíz. Ezért szükséges, hogy automata öntözőrendszer is legyen beépítve a kertbe.  Ez a berendezés nem csak a füves területek öntözésére nyújt tökéletes megoldást, hanem teljes mértékben beleillik a könnyen fenntartható kert szemléletébe is. Évente legalább egyszer igényel szellőztetést és tápanyag utánpótlást, azonban az esztétikai értéke olyan magassá tud válni, hogy ezért is fontos része a modern kertépítésnek is.