Jó alvás

A jó alvás egészségünk alapfeltétele

Életünket, illetve testi és lelki egészségünket is nagymértékben befolyásolja az, hogy mennyit alszunk, illetve nagyon fontos az alvásunk minősége is. Ez természetesen fordítva is igaz; amennyiben túl sok stressz vagy más, ártalmas hatás ér minket, az könnyen okozhat valamilyen alvászavart. Egy felnőttnek átlagosan hat-nyolc órányi minőségi alvásra van szüksége minden nap, azonban nagyjából az emberek harminc százaléka szenved valamilyen alvászavarban.

Ezek az alvászavarok négy nagy csoportba sorolhatóak, ezek közül a leggyakoribb az álmatlanság vagy alváselégtelenség (inszomnia). Környezeti okok mellett okozhatják szervi rendellenességek, emésztési problémák, túlzott alkoholfogyasztás vagy zaklatottság is többek között.
A második csoportot hiperszomniának nevezzük, ami nappali aluszékonyságot jelent.
Külön csoportot alkotnak az alvászavarok között az alvás közben jelentkező rendellenes mozgásjelenségek, míg a negyedik kategóriába tartoznak az alvás-ébrenlét ciklus zavarai.
Mivel számos különböző típusa létezik, ezért számtalan különböző oka is lehet az alvászavaroknak. Okozhatják szervi megbetegedések, de stressz, egzisztenciális félelmek, fenyegetettség érzés, bűntudat vagy akár konfliktusokból eredő feszültségek is.

A zavartalan alvásban természetesen megzavarhatnak a beszűrődő zajok, fények vagy más környezeti hatások. Érdemes egy próbát tenni a természetes étrendkiegészítőkkel is. Ilyen például a cannabis olaj, amit a kender virágzatából sajtolnak ki. 100%-ban biztonságos készítmény, ami nem rendelkezik bódító hatással, és függőség okozására sem képes, viszont csökkenti a nyugtalanságot, és segíthet az elalvásban.

Az alvászavarokról és okairól többet megtudhatsz a Medical News Magazin témába vágó cikkeinek böngészése közben. Ez egy színvonalas egészségügyi magazin, a legfrissebb hírekkel, összefoglalókkal és cikkekkel az egészség világából. Számos különböző témakörben találhatsz olvasnivalót, ráadásul az oldalt nem csak számítógépeden, hanem telefonodon vagy tableteden is minden gond nélkül látogathatod, mivel tökéletesen van optimalizálva mobil eszközökre is.